Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Vytrhejte koleje

Po Praze se o tom šuškalo už dlouho. Přesto ta zpráva, načasovaná do klidu srpnových dovolených, způsobila bouři. Radní města rozhodli, že koleje vedoucí na Masarykovo nádraží časem zmizí ze zemského povrchu a místo nich tu vyroste bulvár do Karlína, nákupní centra, kanceláře, byty a prý i park.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co tu bude, nikdo neví. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Co tu bude, nikdo neví. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Po Praze se o tom šuškalo už dlouho. Přesto ta zpráva, načasovaná do klidu srpnových dovolených, způsobila bouři. Radní města rozhodli, že koleje vedoucí na Masarykovo nádraží časem zmizí ze zemského povrchu a místo nich tu vyroste bulvár do Karlína, nákupní centra, kanceláře, byty a prý i park. O konci nejstarší vlakové stanice v metropoli se uvažuje už nejméně osm let a tlak developerů na zábor mimořádně lukrativního prostoru rok od roku sílí. Rozruch ale způsobila náhlost, s jakou rozhodnutí rady přišlo. A taky fakt, že nikdo není pořádně schopen vysvětlit, jak přesně se „Masaryčka“ změní a kam jinam budou vlaky přivážející denně do Prahy patnáct tisíc lidí zajíždět.

Už jsme se dohodli

Na oprýskané budově schované pod dálničním mostem se bělá nápis „depo kolejových vozidel“, ale lokomotivy se tu už dávno neopravují. „Mělo tu vyrůst železniční muzeum,“ říká vrátný. „Teď jsem si ale přečetl, že se to má bourat. Tak nevím,“ krčí rameny postarší muž. A překvapený není jenom on sám. „Že by se mělo nádraží bourat, to je pro mě velká novinka,“ říká Jiří Střecha z Národního technického muzea, jehož tým v bývalém depu expozice chystá. O rozhodnutí radních se dozvěděl z novin. „Každopádně muzeum chystáme,“ dodává. „Jeho vznik nařídila vláda a o to se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].