Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Velký český lovec orchidejí 1824

Kdyby se dnes Benedikt Roezl věnoval své zálibě se stejnou vášní, jaké propadl za svého života, skončil by ve věznici nebo aspoň s mezinárodní ostudou. Podobně jako v roce 2004 Jindřich Šmiták a Čestmír Čihalík, kteří se snažili z Nového Zélandu ilegálně převézt 326 druhů rostlin, z toho 93 druhů orchidejí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Život sběratele rostlin jest obtížný... - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Život sběratele rostlin jest obtížný... - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Kdyby se dnes Benedikt Roezl věnoval své zálibě se stejnou vášní, jaké propadl za svého života, skončil by ve věznici nebo aspoň s mezinárodní ostudou. Podobně jako v roce 2004 Jindřich Šmiták a Čestmír Čihalík, kteří se snažili z Nového Zélandu ilegálně převézt 326 druhů rostlin, z toho 93 druhů orchidejí.

„Počátkem března měl jsem 100 000 orchidejí zabedněných. Jen druhu Odontoglossum cervantesi měl jsem 22 000 kusů, jichž poslední tisíc za dva zlaté jsem koupil. Na štěstí jsou cibule této orchideje velmi malé, tak, že na jeden krychlový metr 3000 se jich směstná,“ napsal Benedikt Roezl v roce 1884 v článku do časopisu Flora, který sám zakládal. Ze své výpravy do Venezuely poslal do Londýna osm tun orchidejí, z mexického federálního státu Oaxaca deset tun kaktusů, agáve a orchidejí, z Peru desetitisíce různých rostlin a ze Severní Ameriky posílal do Evropy semena jehličnanů.

Nebyl to ale zloděj a pašerák, naopak, v tehdejší době byl považován za lovce a sběratele orchidejí a obchodníka s rostlinami, kterého uznávala celá Evropa. Bylo to v časech, kdy se rozvíjela systematika rostlinných a živočišných druhů, jejíž základy vystavěl Carl Linné v roce 1735 v díle Soustava přírody. Stále se nacházely nové druhy a množili se bohatí sběratelé exotických rodů. Výzkumníci, jakým byl i Roezl, tedy na sběru orchidejí vydělávali slušné peníze, ale zároveň i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].