Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Třetí kariéra

Donedávna o ně na českém pracovním trhu téměř nikdo nestál. Jenže teď se ukazuje, že mají něco do sebe: jsou klidní, zkušení, loajální, nemají na krku malé děti. A místní manažeři pomalu zjišťují, že se vyplatí si je získat a udržet. Řeč je o lidech nad padesát let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Rychle nasadit trubku a pak honem k vizážistce. (Najmanová) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Rychle nasadit trubku a pak honem k vizážistce. (Najmanová) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Donedávna o ně na českém pracovním trhu téměř nikdo nestál. Jenže teď se ukazuje, že mají něco do sebe: jsou klidní, zkušení, loajální, nemají na krku malé děti. A místní manažeři pomalu zjišťují, že se vyplatí si je získat a udržet. Řeč je o lidech nad padesát let.

Na věku tu nezáleží

Statná žena v modrém triku si nasazuje bílé bavlněné rukavice a pak kmitá v opakovaném pohybu. Vezme půlmetrovou černou gumovou hadici a na oba její konce nasadí zakroucenou kovovou trubku. Tři díly pak k sobě připevní a pověsí na stojan k desítkám dalších, které stihla vyrobit za uplynulou hodinu. Miluše Najmanová (55) neví, jak se ta věc jmenuje. Ví jen to, že se za pár hodin ocitne v klimatizačním systému a ten za pár týdnů v automobilech značky Audi.

A je jí to koneckonců fuk. Stejně jako nuda, která její práci provází. Důležitější totiž je, že vůbec pracuje. „Kamkoliv jsem přišla, bylo všechno hned jasné – tady chtějí někoho mladšího,“ říká výrazně nalíčená matka dvou dospělých dětí a čerstvá babička. „Teď jsem moc spokojená,“ usmívá se.

Důvodem není jen práce samotná. Paní Najmanová chodí každý den do fabriky s vědomím, že ji nevyhodí kvůli věku. A navíc zažívá nikdy nepoznaný pocit, že se o ni firma stará.

Vyplatí se nám do „sátek“ investovat, jde o naše…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].