Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Zábava, hry a peníze

Na olympijské hry je také možné pohlížet jako na jiný druh podniku: svátek globálního obchodu. Tomu se možná budou vzpírat ryzí zastánci olympijské myšlenky. Za vítězství se neuděluje žádná peněžní odměna: sportovci soutěží pouze o slávu spojenou se zlatou, stříbrnou a bronzovou medailí. Pro většinu z nich je svátek už jen to, že se mohou zúčastnit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Letos již známe odpověď na všechny tři otázky. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Letos již známe odpověď na všechny tři otázky. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dokonce i na Čínu je stoleté čekání dlouhá doba. V roce 1908, když se v Londýně konaly čtvrté novodobé olympijské hry, položil si časopis Mládež Tchien-ťinu tři otázky: Kdy se olympiády zúčastní čínský sportovec? Kdy Čína vyšle celé družstvo? A kdy bude hry sama pořádat?

Odpověď na první otázku přišla v roce 1932, když se sprinter Liou Čchang-čchun probojoval do Los Angeles ze svého rodiště v severovýchodní Číně na území tehdy okupovaném Japonskem. Nezískal žádnou medaili, ale vzpomíná se na něj jako na hrdinu.

Svůj tým Čína vyslala na olympiádu v letech 1936, 1948 a 1952, ale pak se účasti zdržela až do zimních her v roce 1980. O čtyři roky později, když se letní olympiáda znovu vrátila do Los Angeles, vybojoval Sü Chaj-feng první zlatou medaili pro Čínu ve střelbě z pistole.

Nyní již Čína dokáže zodpovědět všechny tři otázky. Největší sportovní přehlídka na Zemi zavítá do Pekingu a organizátoři nic neponechávají náhodě. Prošpikovali program tolika šťastnými osmičkami, nakolik to jen bylo únosné. Zahajovací ceremoniál olympijských her roku 2008 začne 8. 8. večer v 8 hodin 8 minut.

Až vzplane olympijský oheň, Čína bude doufat v sedmnáctidenní svátek sportu a mezinárodního přátelství. Olympiáda je pro ni nejen symbolem znovuzrození jako globální hospodářské velmoci, ale také jako země, která se těší obdivu a úctě zbytku světa. Olympijský plamen se pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].