Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Rok po Králíkovi

Sdružení klubů letos nasadilo filmové škole přísnou redukční dietu. Na svém kontě má ještě milionový dluh z loňska, a proto sami organizátoři letošní ročník označili za překlenovací. O neuvěřitelnou tisícovku se snížil počet pozvaných hostů, kteří dříve notně zatěžovali rozpočet přehlídky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Každý se rád podívá. (Švankmajer a Jakubisko) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Každý se rád podívá. (Švankmajer a Jakubisko) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Ve Smetanových sadech se dala v pondělí brzy odpoledne zažít i následující situace. U květinového záhonu se dlouholetý šéf Letní filmové školy v Uherském Hradišti Jiří Králík nachází v družném hovoru s mladou dvojicí s kočárkem. Jen o takových padesát metrů dál něco řeší s kamarádem na schodech u kina Hvězda jeho nástupce ve funkci, současný umělecký ředitel Pavel Bednařík.

Idyla? Ani náhodou. Králík, dlouholetá klubistická ikona, je s novým vedením asociace filmových klubů stále na kordy: nedávno na ně kvůli pokračujícím sporům podal žalobu a pár dnů před zahájením akce v Hradišti ohlásil svůj vlastní festival v Písku, termínově se překrývající s uherskohradišťskou „filmovkou“.

Kam je všechny nacpat

Bez ohledu na Králíka či Bednaříka to ale minulý týden v Uherském Hradišti pořádně žilo. Do hlavního festivalového kina houfně proudí diváci. Je pětadvacet minut před projekcí a ve čtyřsetmístném sále je přibližně dvacítka volných sedadel. Nebude se přitom promítat žádný divácky vstřícný film – expresionistickou klasiku F. W. Murnaua Upír Nosferatu, byť okořeněnou živým hudebním doprovodem kytaristy Priessnitz Petra Kružíka, si vychutnají spíše fajnšmekři.

Po sále kmitají brigádníci a navigují poslední šťastlivce na zbývající volná místa. Drobný detail, svědčí ale o tom, jak moc – skoro až úzkostlivě – se tým kolem Bednaříka snaží…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].