Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Na to se ptejte estébáků

Na právě zveřejněných seznamech komunistické vojenské kontrarozvědky (VKR) se objevilo mimo jiné i pět jmen současných poslanců. Všichni se hájí, že v registru jsou neprávem. O komentář jsme požádali mluvčího Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Reichla.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Reichl - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Reichl - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Na právě zveřejněných seznamech komunistické vojenské kontrarozvědky (VKR) se objevilo mimo jiné i pět jmen současných poslanců. Všichni se hájí, že v registru jsou neprávem. O komentář jsme požádali mluvčího Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Reichla.

Poslanci, které vojenská kontrarozvědka vedla jako své spolupracovníky, říkají, že s tajnou službou nespolupracovali a že se na seznamu ocitli omylem. Je možné, aby byl někdo na seznamu omylem?

Ne, to rozhodně možné není. Vojenská kontrarozvědka měla propracovaný systém, koho bude zavádět do registrů. Pokud tam příslušník vojenské kontrarozvědky tu osobu zavedl, musel k tomu mít jasný důvod. Omyl prakticky není možný, protože ten by pro něj znamenal postih.

Na seznamu jsou lidé, kteří s kontrarozvědkou spolupracovali vědomě (zpravidla označení jako „Agent“), ale i ti, o které se z nějakého důvodu tajná služba zajímala, aniž by o tom věděli („Důvěrník“). Mezi poslanci jsou buď důvěrníci, nebo u nich není žádný symbol. Co z toho můžeme vyvodit?

To se nedá jasně říct. Je potřeba jít do dalších spisů, pakliže se dochovaly. Teprve z toho lze odvodit tu míru spolupráce. To, že byl někdo zaevidován jako důvěrník, mohlo znamenat, že buď dodával informace, ale také je dodávat nemusel. Lze však říct, že kategorie „Důvěrník“ byla evidována s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].