Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Francie, sladká Francie

K východním „bratrům“ možná Čechy táhlo pokrevní slovanství i jazyková blízkost, oblibu Francie těmito atributy ovšem vysvětlit nelze. A přece tato kulturně i lingvisticky značně odlišná země měla zcela klíčový význam ideálu v době formování první české inteligence, pro kterou se stala vzorem při budování národní identity.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V době vrcholícího stalinismu básník Jaroslav Seifert v jedné pražské vinárně prohlásil: „Raději Francouze, který blije, než Rusa, který tančí.“

K východním „bratrům“ možná Čechy táhlo pokrevní slovanství i jazyková blízkost, oblibu Francie těmito atributy ovšem vysvětlit nelze. A přece tato kulturně i lingvisticky značně odlišná země měla zcela klíčový význam ideálu v době formování první české inteligence, pro kterou se stala vzorem při budování národní identity. Je proto na místě ptát se, kdy a proč se vlastně Francie pro Čechy proměnila v tak uhrančivě přitažlivý magnet.

Častou odpovědí bývá odkaz na první světovou válku. Díky versailleskému míru svět přece potvrdil existenci Československa, které už předtím jako první uznala Francie.

Kořeny českého frankofilství jsou však daleko hlubší, říká historik Stéphane Reznikov v právě vydané knize Frankofilství a česká identita 1848–1914. Jak ukazují letopočty, duchovní i jazykové přilnutí Čechů k Francii začalo už v dobách habsburské monarchie a netýkalo se zdaleka pouze české šlechty. Národním obrozencům frankofilství posloužilo jako účinný nástroj proti poněmčování i v důsledněji praktikované deslavizaci.

Obrozenci skrze francouzštinu i myšlenky francouzských osvícenců a revoluce rovněž profilovali svoji pasivní rezistenci vůči Vídni. Jinými slovy, frankofilství se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].