Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Byl jsi věrný

Bronisław Geremek snadno odpouštěl, když se mu křivdilo. Určitě by odpustil i to, že se autoři z Ústavu paměti národa (IPN) také vůči němu dopustili nedůstojných pomluv. Nedokázal, nechtěl, neuměl mlčet, když se křivdilo jiným, ostatně vysoce zasloužilým, když se ubližovalo Polsku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Adam Michnik - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Adam Michnik - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Adam Michnik

(1946) je historik a spisovatel, je jednou z nejvýraznějších osobností současného Polska. V osmdesátých letech patřil k vůdcům opozičního hnutí Solidarita, od roku 1989 je šéfredaktorem největšího tamního deníku Gazeta Wyborcza. Česky vyšla kromě jiného jeho kniha esejů Sokratův stín. Žije ve Varšavě.

Vidím ho na schůzích vedení podzemní Solidarity a při jednání u kulatého stolu, za sněmovním řečnickým pultem, když oznamuje konec „lidového“ Polska, i v televizi CNN, když oznamuje vstup Polska do NATO.

A zapamatoval jsem si jeden z posledních rozhovorů, kdy mně Bronek nabídl k podpisu list proti falšovatelům paměti. Čteme tam: „Těžko pochopit záměry institucí a lidí, kteří dnes rozpoutávají kampaň obvinění a urážek Lecha Wałęsy. Instituce, která měla sloužit národní paměti, chce nyní podniknout kroky, které tuto paměť ničí. Proti oběti estébáckého pronásledování používají tito policisté paměti nenávistné metody oněch. Znásilňují pravdu a porušují fundamentální etické zásady. Škodí Polsku.“ Bronisław Geremek snadno odpouštěl, když se mu křivdilo. Určitě by odpustil i to, že se autoři z Ústavu paměti národa (IPN) také vůči němu dopustili nedůstojných pomluv. Nedokázal, nechtěl, neuměl mlčet, když se křivdilo jiným, ostatně vysoce zasloužilým, když se ubližovalo Polsku.

Byl jedním z nás, ale zároveň byl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].