Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

O ceny se nestarejte

Značkové oblečení, populární iPhony, notebooky nebo golfové hole, to všechno vyjde v cizině levněji. Rozdíly bijí do očí o to víc, že koruna se stala nejrychleji posilující měnou světa. Na cenách v Česku se to ale neprojevilo a zboží se v obchodech prodává, jako kdyby euro bylo pořád za třicet korun.

Ve chvíli, kdy paní Eva Strakošová zjistila, že ji její oblíbené kalhoty od britské firmy Next vyjdou v Česku skoro o polovinu dráž než v Londýně, řekla si dost. Společně s manželem nasedla do auta a vyrazili na nákupy přímo do britské metropole. Aby pokryli náklady na cestu, nakoupili zboží i pro známé a s mírnou přirážkou jim ho doma prodali.

Vzbudilo to takový ohlas, že se z jednorázového výletu stala pro rodinu paní Strakošové vedlejší živnost. Dnes mají okolo pěti set zákazníků, kteří přes internetové stránky zasílají své požadavky. Paní Strakošová podle nich jednou za čtvrt roku udělá v Londýně nákup a zboží potom zákazníkům rozešle poštou. „Nakupujeme normálně v maloobchodě,“ říká matka čtyř dětí z Ostravy. „I tak to při rozdílu cen u nás a v Anglii vyjde levněji.“

Podobně jako paní Strakošová vyráží za nákupy do ciziny stále více Čechů. Značkové oblečení, populární iPhony, notebooky nebo golfové hole, to všechno vyjde v cizině levněji. Rozdíly bijí do očí o to víc, že koruna se stala nejrychleji posilující měnou světa. Na cenách v Česku se to ale neprojevilo a zboží se v obchodech prodává, jako kdyby euro bylo pořád za třicet korun. Jak je to možné, že paní Strakošová má tak málo následovníků?

Oni rádi platí

Výrobci a dovozci se často odvolávají na „objektivní“ důvody, které je nutí ceny držet nahoře. Devatenáct procent daně z přidané hodnoty je v Česku větší než ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].