Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Tiché štěstí Marušky Z.

V neděli 22. června všechna česká média přinesla stručnou zprávu, že během závodů historických motocyklů se sajdkárou se v Hořicích tragicky zabila dvojice závodníků. Otec s dcerou. Spolu se svým tatínkem umřel jeden z nejsvébytnějších talentů české dokumentární fotografie, sedmadvacetiletá Maruška Zachovalová.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Břetislav Rychlík - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Břetislav Rychlík - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Břetislav Rychlík

(1958) je režisér, herec, scenárista a publicista. Byl hercem a režisérem HaDivadla, působí jako pedagog na JAMU. Pro Českou televizi natočil publicistické a dokumentární cykly (Intolerance?, Případ pro ombudsmana). Film Černé srdce je dokončením triptychu Jeden rok (1998) a Kamenolom boží (2005), kterým režisér zaznamenává určitou lidskou komunitu po dobu jednoho roku. Filmy získaly řadu domácích i mezinárodních cen.

V neděli 22. června všechna česká média přinesla stručnou zprávu, že během závodů historických motocyklů se sajdkárou se v Hořicích tragicky zabila dvojice závodníků. Otec s dcerou. Spolu se svým tatínkem umřel jeden z nejsvébytnějších talentů české dokumentární fotografie, sedmadvacetiletá Maruška Zachovalová.

Doporučil mi ji Jindřich Štreit. Hledal jsem fotografku do konceptu celoročního sběrného dokumentárního filmu Černá srdce o životě romských rodin v zemích Visegrádské čtyřky. Ten koncept měl střídat mužský a ženský pohled na rodinu ve dvojicích dokumentarista a fotograf. Na moji ženu a Jindřicha Štreita vyšla Česká republika s Polskem. Na mne zůstalo Slovensko a Maďarsko. Marie Zachovalová mi poslala CD. Na něm fotografie ze samoty kdesi v Jeseníkách.

Udivilo mne, že pětadvacetiletá dívka má v hledáčku tento svět: žena telí krávu, znovu ta žena u stolu jen v podprsence s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].