Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Pravda o Krollech

Zpráva agentury Kroll nepřinesla důkazy dovolující tvrdit o Čunkovi, že je nevinný, nicméně report zároveň potvrdil, co je známé dávno: bez řádného soudu nemůžeme o vsetínském politikovi mluvit ani jako o korupčníkovi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Snažil se, ale nahradit soud neumí. (Detektiv Helsby) - Autor: Česká televize • Autor: Respekt
Fotografie: Snažil se, ale nahradit soud neumí. (Detektiv Helsby) - Autor: Česká televize • Autor: Respekt

Zpráva agentury Kroll nepřinesla důkazy dovolující tvrdit o Čunkovi, že je nevinný, nicméně report zároveň potvrdil, co je známé dávno: bez řádného soudu nemůžeme o vsetínském politikovi mluvit ani jako o korupčníkovi. Přesto zpráva nad rámec dotazu a bez znalosti souvislostí tvrdí, že nedovolit justici ukončit případ vicepremiéra Čunka řádným rozsudkem bylo správné. To je velká rána pro důvěryhodnost práce agentury Kroll. A vypadá to, že alibi detektivů pro Čunka, tedy jejich závěr, že k majetku mohl přijít v devadesátých letech jako placený lobbista, jej jako politika spíš poškozuje. Má-li v tomto ohledu zpráva pravdu, platily Čunka firmy spoluvlastněné těmi nejtemnějšími tuneláři devadesátých let.

Tři a dost

Začněme tím nejdůležitějším a to je fakt, že se případ možné korupce Jiřího Čunka nedostal k soudu. To je jediná instituce, která mohla vydat rozhodnutí, jež má v tak citlivé věci, jako je důvodná korupce politika, nějakou váhu. Ať by bylo rozhodnutí soudu jakékoli, na rozdíl od všech dohadů veřejnosti, článků, reportáží a zpráv soukromých cliftonů by jej musela veřejnost i politická moc respektovat. Že byl případ zastaven evidentně na tlak vlády, reprezentované minimálně ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, není velkých pochyb a existuje i nepravomocný soudní rozsudek, který to nepřímo prokazuje. Čerstvě vládnoucí koalice měla i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].