Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Nové letní kabáty

Jsou v podstatě dva způsoby, jak získat ve volbách rozhodující počet hlasů. Buď se pokusit o co největší počet voličů, tedy přesunout se do středu, být umírněným kandidátem „všech“. Nebo naopak vsadit jenom na jednu vyhraněnou stranu názorového spektra ve snaze nabudit své stoupence natolik, že půjdou k volbám v nebývalém počtu a převálcují soupeře.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Někdy je lepší říct stejnou věc dvakrát. Nebo třikrát. Nebo… zkrátka tolikrát, dokud vám posluchači správně neporozumí. Nebo dokud nebudou ze všeho toho upřesňování natolik zmatení, že ve vašich slovech uslyší přesně to, co tam uslyšet chtějí.

Když americký prezidentský kandidát Barack Obama 3. července na tiskové konferenci v Severní Dakotě prohlásil, že svůj postoj k Iráku ještě „doladí“ po schůzce s velením armády přímo v Iráku během léta, s výsledkem spokojený zjevně nebyl. Poté, co ještě přidal větu: „Vždycky jsem říkal, že tempo stahování bude záležet na bezpečí našich vojáků a na nutnosti udržet v zemi stabilitu“, spustil jeho republikánský protivník John McCain a televizní kanály okamžitě palbu, jejíž ostrou municí bylo obvinění, že Obama chystá ve svém přístupu k Iráku zásadní otočku.

Demokratický kandidát tedy o čtyři hodiny později uspořádal druhou tiskovou konferenci. „Zkusíme to tedy ještě jednou, ráno jsem zjevně nebyl úplně srozumitelný,“ zahájil Obama tentokrát. „Zkusím mluvit tak jasně, jak to jde. Mým záměrem je ukončit válku v Iráku. První den v prezidentském úřadu svolám generální štáb a zadám mu nový úkol – ukončit válku a udělat to zodpovědně, uvážlivě a rozhodně. Nepřišel jsem dosud do styku s žádnou informací, jež by byla v rozporu s naším plánem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].