Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Máme spoustu možností

Z Ruska teče méně ropy. Dodávky pro Česko jsou nižší o čtyřicet procent a debata se minulý týden točila především okolo dvou otázek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vít Beneš - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Vít Beneš - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Z Ruska teče méně ropy. Dodávky pro Česko jsou nižší o čtyřicet procent a debata se minulý týden točila především okolo dvou otázek. Jsou důvody výpadku opravdu pouze technické, jak tvrdí ruská strana, nebo jde o odpověď na česko-americkou smlouvu o radaru? A jaké jsou perspektivy této země, až začne ruský pramen z nejrůznějších důvodů vysychat? Analytik Ústavu mezinárodních vztahů Vít Beneš je přesvědčen, že ruská akce nebyla klasickým politickým nátlakem. Přesto je na místě opatrnost.

Měli bychom být znepokojeni tím, že do Česka proudí omezené dodávky ruské ropy?

Bez ohledu na to, zda jsou důvodem nějaké technikálie nebo nátlak, měli bychom si z toho vzít poučení. A to především lidé, kteří spravují naše hmotné rezervy a sestavují energetické strategie. Běžní občané by se neměli znepokojovat o moc víc, než už jsou znepokojení teď – když přihlédneme k vývoji cen ropy a dalších energetických surovin. Lidé by stávající situaci na trhu s energiemi měli přizpůsobit svoji spotřební strategii. Není třeba nutné si zrovna teď kupovat velké americké auto, které má spotřebu jako tank.

Co si vy osobně myslíte o příčinách výpadku?

Spíš se kloním k názoru, že se nejedná o politický nátlak. V takovém případě musíte tomu, na koho tlačíte, sdělit, o co vám jde, co chcete, vyhrožovat mu. Naše dnešní situace je podivná právě proto, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].