Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Kdo je pro, ať klikne

Na monitoru počítače naskakují desítky řádek zcela nesrozumitelných šifer. Pro Matěje Baťhu ale není nijak složité je v mžiku rozkódovat. Právě se díváme přes rameno jednoho ze správců české verze internetové encyklopedie Wikipedia.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „Cílem je zchladit hlavy.“ (Správce Matěj Baťha) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: „Cílem je zchladit hlavy.“ (Správce Matěj Baťha) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Na monitoru počítače naskakují desítky řádek zcela nesrozumitelných šifer. Pro Matěje Baťhu ale není nijak složité je v mžiku rozkódovat. Právě se díváme přes rameno jednoho ze správců české verze internetové encyklopedie Wikipedia a tyhle hieroglyfy znázorňují změny, které se za posledních několik dní udály v heslech. Matěj je bedlivě sleduje, a když mu nějaká přijde podezřelá, zkontroluje ji a případně opraví. Hesla na Wikipedii může vytvářet nebo upravovat úplně každý a tahle absolutní otevřenost v sobě skrývá i rizika. „Občas se najde vtipálek, který sem záměrně napíše nesmysl nebo třeba vymaže nějaké heslo,“ říká obchodník s deskovými hrami Matěj. On a desítky jeho kolegů hesla kon-trolují ve svém volném čase. A tahle dobrovolnost postupně dosahuje impozantních výsledků. Díky autorům a správcům je česká verze „otevřené encyklopedie“ stále oblíbenější: nedávno překonala magickou hranici sto tisíc hesel.

Když wikipedista revertuje

Wikipedie vznikla před sedmi lety ve Spojených státech a dnes má na celém světě 250 jazykových verzí. Nejrozšířenější je anglická verze se zhruba 2,5 miliony hesel, za nejserióznější je považována německá mutace, která má nejpřísnější systém kontroly. Počtem hesel nad sto tisíc se může pochlubit jenom dvaadvacet národů. A Češi teď patří mezi ně.

Ale nejde samozřejmě jen o čísla. Encyklopedii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].