Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Druhý život industriálu

V Dolních Vítkovicích to zatím dost páchne. Pro jednorázovou návštěvu je to v jistém ohledu výjimečný zážitek, na to ale člověk musí mít otrlou povahu. Ostravští podnikatelé teď mají s areálem bývalých vysokých pecí velké plány, které by z industriálního území měly udělat výjimečný zážitek úplně pro každého.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Mohlo tu být jezero. (Důl Zollverein) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Mohlo tu být jezero. (Důl Zollverein) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

V Dolních Vítkovicích to zatím dost páchne. Pro jednorázovou návštěvu je to v jistém ohledu výjimečný zážitek, na to ale člověk musí mít otrlou povahu. Ostravští podnikatelé teď mají s areálem bývalých vysokých pecí velké plány, které by z industriálního území měly udělat výjimečný zážitek úplně pro každého. A to i pro dlouhodobý pobyt bez respirátoru. Inspiraci hledají třeba v německém Essenu, kam se dnes na vyhaslou krásu starých dolů a fabrik jezdí dívat statisíce lidí.

V helmě na svou zodpovědnost

„Jak to tady vypadalo? Bylo to tu úplně černý,“ říká průvodce Helmut oblečený do hornických fáraček. V dolu Nordstern nedaleko německého Essenu pracoval čtyřicet let, až do roku 1989. Po deseti letech se do něj z důchodu vrátil a málem ho nepoznal: místo krajiny potažené uhelným prachem a prosycené výpary chemikálií našel úhledné parky s jezírky, haly s těžkým provozem se proměnily na muzea, galerie a administrativní budovy.

Helmut dnes v bývalém dole zájemce provází dvousetmetrovou šachtou. Normálně mu sem chodí tak dvě tři skupiny za den, dnes má ale napilno. Zrovna totiž probíhá noc industriálních památek ExtraSchicht, která do Porůří na konci června každoročně přiláká na 160 tisíc lidí. Je to nejzřetelnější důkaz, že obrovské území poseté uhelnými doly, slévárnami či koksovnami našlo nové, smysluplné využití – aniž by přišlo o svou historicky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].