Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Starbucks po česku

Podnikání je riziko, a aby bylo co nejnižší, měl by člověk vsadit na jistotu, která ovšem vylučuje originální nápad.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: V Brně mají teprve osmé. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: V Brně mají teprve osmé. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Podnikání je riziko, a aby bylo co nejnižší, měl by člověk vsadit na jistotu, která ovšem vylučuje originální nápad. Přesto se najdou výjimky. Jednou z nich je podnik Martina ŠampalíkaJaroslava Stuny, kteří stavěli na jistotě, ale uplatnili přitom unikátní myšlenku. Co je v Česku jistota? Pivo. A originální nápad? Hospoda, ve které si můžete načepovat sami, aniž byste museli vstát od stolu. To by samo o sobě nestačilo, unikátním dělá jejich podnik fakt, že to celé pojali jako hru. První pivní bar otevřeli před třemi lety, od té doby se síť rozšířila o dalších sedm restaurací. A o jejich nápad je už velký zájem i za hranicemi.

Hurá, vedeme

Na první pohled se pivní bar pánů Šampalíka a Stuny v Plzni nijak neliší od stylových sklepních barů nebo hospod. Míjíme výčepní pult a instinktivně pokračujeme dál. Projdeme krátkou klenutou chodbou z červených cihel a octneme se mezi stoly. Až tady může host znejistět. Na každém stole totiž stojí naleštěná pípa s třemi kohoutky a nevelkou obdélníkovou obrazovkou. Je to počítač, který měl původně jen monitorovat spotřebu, ale přímo si říkal o větší využití.

V první fázi přišli majitelé s tím, že srovnávali, kolik se u stolů vypije piv, a na základě toho nechali počítač sestavovat žebříček. Výsledky mohli lidé sledovat on-line. Byl to chytrý tah. Nikoho do ničeho nenutili, nikdy oficiálně nevyhlásili…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].