Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hudba

Američtí oblíbenci Lou Reeda či Petera Gabriela před časem prosluli trojalbem 69 Love Songs s jemně komickými parafrázemi na všechny možné žánry od muzikálových hitů přes punk po Abbu. Vedle kreativity si po léta pohrávají s genderem a odkazy na homosexuální komunitu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

The Magnetic Fields:

Distortion
Nonesuch / Warners
Američtí oblíbenci Lou Reeda či Petera Gabriela před časem prosluli trojalbem 69 Love Songs s jemně komickými parafrázemi na všechny možné žánry od muzikálových hitů přes punk po Abbu. Vedle kreativity si po léta pohrávají s genderem a odkazy na homosexuální komunitu. Zhroucení je dvojznačným názvem: v písních o milostných katastrofách zároveň zní vždy „vazbící“ kytarový efekt distortion. Zpěvný pop-kabaret se tím pádem halí do zvukových mlh à la kytarovky Jesus And Mary Chain nebo My Bloody Valentine.

Bonnie Prince Billy

Ask Forgiveness

Domino / Day After

Syrový i přesný americký solitér se vrací s minialbem, pro které intimně a bez pompy přezpíval píseň Björk z filmu Tanec v temnotách i hit r´n´b hvězdy R. Kellyho.

Carla Bruni

No Promises

Naive / Classic

Veřejné oznámení vztahu s prezidentem Sarkozym je dobrá příležitost k oprášení loňského alba. Někdejší modelka (a milenka Micka Jaggera) sice spíš šeptá a deklamuje, ale hudební krajiny, doprovázející poezii Emily Dickinsonové či W. B. Yeatse, nepostrádají vrstevnatost a atmosféru. Hostuje Lou Reed.

Karel Kryl

Miláčku

Supraphon

Milostná vyznání, písně i verše na dívčí jména. Spíš než jako intimní deník je Kryl psával jako poetická cvičení, v nichž se tak rád tříbil.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].