Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Vítězství kterého z kandidátů na prezidenta USA by bylo pro Evropu výhodnější?

Demokratičtí kandidáti Obama či Clintonová by mohli vnést do vztahů s některými zeměmi Evropy čerstvý vzduch.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jana Hybášková

poslankyně Evropského parlamentu
Myslím, že je příliš brzy na tuto otázku. Důležité ale je, aby nový prezident byl dobrý především pro USA. Protože když bude dobrý pro Ameriku, sedne jí a povede ji dobře, tak se Amerika bude cítit v pohodě a to bude dobré i pro zbytek světa. Já osobně bych inklinovala k Johnu McCainovi, který by byl se svou rozvážností a válečnými zkušenostmi jistě dobrým prezidentem pro tento nebezpečný svět. Ale pokud Amerika volá po skutečné vnitřní změně a pokud tomuto volání nejlépe vyhovuje Barack Obama, pak mu říkám ano, přestože s ním názorově nesouhlasím v mnoha věcech. Co je dobré pro USA, je dobré i pro Evropu.

Fabrice Martin Plichta

pražský dopisovatel deníku Le Monde

Odchod George W. Bushe na zaslužený odpočinek sám o sobě otevře možnost zlepšení vztahů mezi Evropou a Amerikou. Svým chováním, mesiášským a kovbojským přístupem k problémům světa (Irák, Írán, globální oteplování, světový obchod atd.) narušil tyto vztahy natolik, že jen změna prvního muže USA přispěje k jejich narovnání. Demokraté mají tradičně větší pochopení pro evropské nazírání na krize, konflikty a neshody mezi oběma spojenci. Současně jejich politické a filozofické předpoklady mají hodně společného s hlavním proudem evropské politiky.

Silja Schultheis

novinářka německé redakce Českého rozhlasu

Transatlantické vztahy nutně potřebují radikální a zároveň rozumnou změnu – od silně ideologizovaného, jednorozměrného vnímání prezidenta Bushe k racionálnímu přístupu a dialogu. Podobný postoj v mých očích nejlépe ztělesňuje Hillary Clintonová. Je pro změnu v politice klimatických otázek, v politice vůči Iráku – v oblastech, v nichž Bush svou politikou nejvíce uškodil vztahům s Evropou – a má dostatečnou politickou zkušenost, aby tyto změny mohla snad i prosadit. Samotnou změnou tváře se ovšem ne všechno zlepší. Na to jsou Evropa a Amerika v chápání politiky, globálních konfliktů… příliš rozdílné.

David Utrera

překladatel a učitel katalánštiny

Bez ohledu na to, kdo vyhraje americké volby, zahraniční politika USA neprodělá po volbách velké změny. Demokratičtí kandidáti Obama či Clintonová by mohli vnést do vztahů s některými zeměmi Evropy čerstvý vzduch. Kupříkladu ve Španělsku, kde po odchodu Aznara, jednoho z nejvěrnějších spojenců prezidenta Bushe, a po stáhnutí španělských vojáků z Iráku nejsou nyní zahraničněpolitické vztahy s USA tak vřelé, jak bývaly. Demokraté tak mají příležitost uplatnit více skromnosti a důvěry vůči Evropě, což by mohlo mít i dobré ekonomické důsledky. Klíčovým faktorem ve vztazích s USA bude ale i nadále především jednota zemí EU.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2008 pod titulkem Anketa: Vítězství kterého z kandidátů na prezidenta USA by bylo pro Evropu výhodnější?