Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Pryč se žirafami

Je známo, že když chtěli zakázat knihu, divadelní představení nebo časopis, uměli v „socialistických“ státech postupovat rázně. Lidí, kteří byli u moci, se pochopitelně zmocnila mimořádná nervozita, když se je někdo pokoušel vodit za nos.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bora Ćosić - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Bora Ćosić - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Bora Ćosić

(1932) je srbský spisovatel. Narodil se v chorvatském Záhřebu, ale valnou část života strávil v Bělehradu. V roce 1992 na protest proti Miloševićovu režimu opustil Srbsko a od té doby žije střídavě v chorvatské Rovinji a v Berlíně. Jeho romány jsou překládány do mnoha jazyků, dva vyšly také slovensky (Deník apatridu a Musilův notes).

Před několika týdny chorvatské ministerstvo financí zmrazilo účty legendárnímu časopisu Feral Tribune kvůli daňovým dluhům ve výši 68 tisíc eur (tamní DPH pro tisk je mimořádně vysoká – 22 %). To způsobilo zánik časopisu, který vycházel od roku 1984, psal o problémech, kterých se jiná média neodvážila dotknout, a měl mnoho věrných čtenářů v celé bývalé Jugoslávii. (red)

Je známo, že když chtěli zakázat knihu, divadelní představení nebo časopis, uměli v „socialistických“ státech postupovat rázně. Lidí, kteří byli u moci, se pochopitelně zmocnila mimořádná nervozita, když se je někdo pokoušel vodit za nos.

Nejvíce ohroženy byly komedie a pamflety – mnohem víc než různé nebezpečné, ale vážné traktáty. Josip B. Tito se jednou hrozně rozčílil, když ho jeden malíř namaloval spolu s herci Richardem Burtonem, Liz Taylorovou a žirafami z jeho soukromé zoologické zahrady na ostrově Brioni. Ten Burton, no dobrá, ale co tam dělají žirafy?! Galerii, v níž měl dotyčný malíř vystavovat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].