Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Může to jít už jen z kopce

Na člověka, který je přesvědčen, že svět ve své dnešní podobě spěje k zániku – tedy alespoň co se energie týče –, je Matthew Simmons překvapivě dobře naladěn.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Neponechat nic náhodě. (Matthew Simmons) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Neponechat nic náhodě. (Matthew Simmons) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Na člověka, který je přesvědčen, že svět ve své dnešní podobě spěje k zániku – tedy alespoň co se energie týče –, je Matthew Simmons překvapivě dobře naladěn. Velkomyslně promíjí týdeníku The Economist neslavnou historii předpovídání cen ropy: když jsme v roce 1999 předpokládali, že ropa zůstane směšně levná, odpovídalo to podle jeho smířlivého vyjádření tehdejšímu obecnému mínění.

Z míry Simmonse nevyvádí ani náš nedávný skeptický komentář k jeho přesvědčení, že světová produkce ropy dosáhla vrcholu: také prý doufá, že z „ropného vrcholu“ se vyklube jen fáma. Dodává však, že během své více než čtyřicetileté kariéry v investičním bankovnictví se naučil nespoléhat na zbožná přání. Domnívá se, že závěry většiny světových analytiků v oblasti ropného průmyslu jsou až příliš optimistické, ať už se jedná o odhady, jak dlouho vydrží stávající ropná pole, jaké jsou šance na objevení nových ložisek či technické možnosti využívání nových zdrojů a prodlužování životnosti stávajících. Matthew Simmons nerad staví vzdušné zámky – dává přednost číslům. A podle údajů americké vlády světová těžba ropy od roku 2005 víceméně stagnovala.

Právě čísly se Simmons proslavil. Léto roku 2003 strávil ve svém letním sídle ve státě Maine zabraný do technických studií o stavu ropných polí v Saúdské Arábii. Zatímco saúdské úřady hovoří o ohromných zásobách ropy, aniž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].