Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Loučení ve Velkém sedle

Slovo nejistota patří v tom malebném údolí na úpatí Jeseníků už desítky let k základní výbavě pro přežití. Letos uprostřed jara se to konečně změnilo. Vláda rozhodla, že v Nových Heřminovech postaví přehradu. Mluvilo se tady o ní skoro sto let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Fotografie: Už brzy tady nebude. (Ivo Šponer má smůlu: jeho dům patří k 56 heřminovským stavením, která stojí v místě plánované přehrady) - Autor: Matěj Stránský

Slovo nejistota patří v tom malebném údolí na úpatí Jeseníků už desítky let k základní výbavě pro přežití. Letos uprostřed jara se to konečně změnilo. Vláda rozhodla, že v Nových Heřminovech postaví přehradu. Mluvilo se tady o ní skoro sto let. Teď platí, že osm miliard nasypaných do hrází a desítky zatopených domů by měla vyvážit naděje, že nové vodní dílo ochrání města ležící po proudu říčky Opavy před povodněmi.

Místní taková úměra moc nebere. Ti, kdo mají přijít o domy, přemýšlejí, kolik za ně mohou dostat a co budou dělat. A společně s ostatními si už týdny dokola kladou otázku, jak je možné, že ve hře nebyly jiné možnosti než přehrada. Vláda zatím pochyby obyvatel údolí spíš umocňuje. Ani čtvrt roku po verdiktu Topolánkova týmu tady totiž nikdo neví, jak to zlomové rozhodnutí vlastně vypadá a co k němu přesně vedlo.

Špatný hospodář

Když se návštěvník Nových Heřminov vydá od silnice proti proudu řeky Opavy, dojde podél nízkého protipovodňového valu až k místu, kde cestu utíná prudký svah. Pod trávou asi na padesáti metrech prosvítá hlína. Obyvatelé okolních domů tady po loňských podzimních záplavách, při nichž natekla do vesnice voda, postavili další hráz. Vtip je v tom, že místní o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].