Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Levná energie je problém

V Česku vrcholí spor nebývalých rozměrů: jde v něm o stamiliardy, vzhled zdejší krajiny, český přínos ke globálnímu oteplování a také naše rodinné účty. Tohle všechno ovlivní výhled české energetiky, o němž má vláda v září rozhodnout. Takže postavit novou jadernou elektrárnu? Nebo potřebujeme víc uhlí? Jaroslav Maroušek si myslí, že takové otázky patří do minulosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jaroslav Maroušek - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jaroslav Maroušek - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

V Česku vrcholí spor nebývalých rozměrů: jde v něm o stamiliardy, vzhled zdejší krajiny, český přínos ke globálnímu oteplování a také naše rodinné účty. Tohle všechno ovlivní výhled české energetiky, o němž má vláda v září rozhodnout. Takže postavit novou jadernou elektrárnu? Nebo potřebujeme víc uhlí? Jaroslav Maroušek si myslí, že takové otázky patří do minulosti.

Čelí Česko hrozbě energetické krize, jak slyšíme od vlády, především ministerstva průmyslu?

Krize v podobě takzvaného blackoutu, tedy vypínání proudu, nehrozí.

Pokud nás nečeká blackout, co tedy?

Další zdražení elektřiny. Blackout je v podstatě havárie, a pokud funguje v energetice trh, tak blackout nevznikne. Například nedávný výpadek proudu v Kalifornii byl důsledkem chybného řízení. Ceny pro obyvatelstvo držel regulátor uměle na nízké úrovni a výsledkem byl nedostatek elektřiny. Proto vidím volání po levnější elektřině jako velké nebezpečí. Elektřina je drahá, ale tak jsme to chtěli. Proto jsme dělali liberalizaci trhu s elektřinou – aby vlády přestaly být za dodávky elektřiny zodpovědné. Cenu nyní určuje trh a reaguje po svém: elektřiny je nedostatek, roste tedy cena.

Nová snaha politiků míchat se do trhu s elektřinou znamená, že může nastat i druhá alternativa: pokud si Česko postaví všechno, co má teď v plánu, a stejně tak i další země, bude tu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].