Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zakazovat rostliny je šílenství

Málokdo dokáže psát o rostlinných drogách tak poutavě jako americký básník a etnobotanik Dale Pendell. A také tak nebezpečně. K jeho rozsáhlé trilogii o rostlinách, jejíž poslední díl brzy vyjde v českém překladu, nakladatel připojil důrazné varování pro čtenáře – nezkoušejte to.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Dal Pendell - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Dal Pendell - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Málokdo dokáže psát o rostlinných drogách tak poutavě jako americký básník a etnobotanik Dale Pendell. A také tak nebezpečně. K jeho rozsáhlé trilogii o rostlinách, jejíž poslední díl brzy vyjde v českém překladu, nakladatel připojil důrazné varování pro čtenáře – nezkoušejte to. Stezka jedů opravdu není pro každého. Dale Pendell, původní profesí softwarový inženýr, však nabízí zajímavý vhled i do světa docela obyčejných přírodních drog, které provázejí naši každodennost.

Už čtyřicet let se věnujete poznávání přírodních drog. Váš otec byl metodistický kněz, takže tenhle zájem jste si asi z rodiny neodnesl.

To opravdu ne.

Jak jste se k tomu vlastně dostal?

Skrze zájem o zen-buddhismus. Ale prakticky to začalo tak, že mě počátkem 60. let vyhodili z Kalifornské univerzity, kde jsem studoval fyziku.

Co jste provedl?

Vařil jsem v campusu pivo, což bylo proti pravidlům. Taky jsem psal erotické básně a vyvěšoval je na okno, což se asi někomu nelíbilo. Poslední kapkou bylo, když jsem na lavici napsal: Do prdele s Bohem. To bylo moc nejen na pedagogy, ale i na spolužáky. Tak se se mnou univerzita dohodla, že odejdu sám, aby mě nemuseli vyhodit.

O pár let později by vám to nejspíš prošlo…

Ano, akademické prostředí tehdy ještě nebylo moc tolerantní. Byl jsem pod tlakem, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].