Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vodu už nesleduji

Ty zprávy před časem aspoň trochu vystrašily celý svět: chudí na Filipínách a v Bangladéši se začínají bouřit proti vysokým cenám rýže. Experti OSN k tomu dodali varování, že lidí trpících nedostatkem výživy letos výrazně přibude.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co čekáte, že udělá s cenou rýže drahá ropa? - Autor: Švehla Marek • Autor: Respekt
Fotografie: Co čekáte, že udělá s cenou rýže drahá ropa? - Autor: Švehla Marek • Autor: Respekt

Ty zprávy před časem aspoň trochu vystrašily celý svět: chudí na Filipínách a v Bangladéši se začínají bouřit proti vysokým cenám rýže. Experti OSN k tomu dodali varování, že lidí trpících nedostatkem výživy letos výrazně přibude. A do třetice – světová média začala rozebírat, do jaké míry se na cenách podílejí obchodníci nebo, jak je v poslední době módní říkat, „spekulanti“.

Jedním z terčů téhle kritiky je i vysoký padesátník jménem Vichai Sriprasent. Původem Číňan, obchodník s rýží, je dnes prezidentem thajských exportérů rýže. V polovině června měl pan Sriprasent přednášku v rámci setkání asijských a evropských novinářů v Bangkoku pořádaném singapurskou pobočkou Konrad-Adenauer-Stiftung, kam byl pozvaný i autor tohoto textu. Jak tedy jeden z největších světových obchodníků s rýží krizi s cenami potravin vidí?

Je jich moc

Pan Sriprasent začíná jako rozený vypravěč. Dříve pracoval jako investiční makléř v USA, dokud jej jeho otec nepovolal řídit rodinnou firmu. Nešlo prý neposlechnout, byť manželce, čínské Američance, se nechtělo. V Thajsku ale jeho rodina žije a obchoduje s rýží už třetí generaci. A právě na tom chce pan Sriprasent ukázat, jak se časy pro obchodníky s rýží mění. „Dědu učili sledovat vodu. Říkali mu – když je voda dole, ceny půjdou nahoru. Když je nahoře, porostou i ceny. Otec zase poslouchal rádio.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].