Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Přísnější než leckde v Evropě

Co léta nešlo, najednou jde. Tisíce politiků a státních úředníků minulý týden odevzdaly zprávy o svých majetkových poměrech. Ukládá jim to nový zákon o střetu zájmů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: David Ondráček - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: David Ondráček - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Co léta nešlo, najednou jde. Tisíce politiků a státních úředníků minulý týden odevzdaly zprávy o svých majetkových poměrech. Ukládá jim to nový zákon o střetu zájmů. A norma už přinesla ovoce. Díky zjištění Hospodářských novin například víme, že pražský primátor Pavel Bém se s veřejností nechce podělit o informaci, kdo mu zaplatil loňskou cestu do Himálaje. A díky novým pravidlům mu za to hrozí padesátitisícová pokuta. Proč takový zákon potřebujeme a v čem je ještě nedotažený?

Jaký máte zatím z fungování nového zákona, na který se tak dlouho čekalo, pocit?

Zatím velmi dobrý. Byli jsme u vzniku zákona, psali jsme první návrh, lobbovali jsme, osobně jsem se na tom podílel, strávil jsem na tom několik let. To je jeden z důvodů, proč jsem rád, že zákon začíná fungovat.

Nedá se čekat revoluce, zákon nezmění zásadně fungování české společnosti či politiky, ale je to důležitý krok směrem k prevenci korupce. Hlavní princip se tam dostal – člověk ve veřejné funkci, který může rozhodovat o velkých prostředcích, musí být připraven na to, že veřejnost se mu dívá na prsty.

Odpůrci říkají, že jde o dramatický zásah do soukromí a že může někoho odradit od toho, aby kandidoval na politickou funkci. A první případ už se objevil – v Pohoří na Rychnovsku čtyři z pěti členů rady včetně místostarosty raději odstoupili z funkcí, než by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].