Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Po bouři

Barma patřila před nástupem junty k největším vývozcům rýže, v letech před cyklonem však stěží pokryla svoji spotřebu. Podle odhadů sdružení východoasijských zemí ASEAN zničil cyklon polovinu rýžových mlýnů, pětinu menší techniky, jako jsou vodní pumpy a traktory, zabil téměř polovinu buvolů, kteří pomáhají na polích.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ani za obzorem to není jiné. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ani za obzorem to není jiné. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zin Linnovi je zhruba padesát let, sedm z nich strávil v barmském vězení za účast v opozičním hnutí. Po letech policejních výhrůžek a šikany Barmu opustil a obývá teď byt na okraji Bangkoku. Ke spokojenosti má ale daleko: v Thajsku žije bez delší perspektivy, v Barmě zůstala jeho manželka a dvě dcery. Dostat je ven znamená zaplatit úřadům patnáct set dolarů za vydání pasu, další tisíc na letenky a doufat, že nevzniknou komplikace. Tolik peněz ale nemá. Živí se jako novinář na volné noze a hlavně prací pro barmskou exilovou vládu, pro niž obvykle po telefonu sbírá informace z vlasti a pak je dál předává veřejnosti. V čase, kdy západní novináři dostávají víza maximálně jako turisté, je Zin Linn jedním z hlavních zdrojů informací, které se z Barmy dostávají do médií.

Sčítání škod

Ještě před rokem se zdálo, že této zapomenuté zemi může být stěží hůř, než jí je pod více než padesátiletou vládou kruté junty. Vloni na podzim ale přišlo zklamání z potlačení masových demonstrací mnichů, teď na jaře ničivý nálet cyklonu na jižní část země. Jak nyní situace vypadá?

Po třech dnech od úderu cyklonu mluvila vláda o desetitisících mrtvých, dnešní oficiální odhady jsou 130 tisíc obětí, neoficiální mluví až o 300 tisících. Podle barmské exilové opozice se zatím nepotvrdily obavy z hromadných epidemií způsobených rozkladem mrtvých těl především zřejmě proto, že díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].