Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

Do důchodu by měli Češi odcházet v 65 letech a povinné pojistné platit namísto 25 let 35. Návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase prošel Poslaneckou sněmovnou i přes tvrdou kritiku opozice a odborů minulý týden.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nečasova důchodová reforma - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Nečasova důchodová reforma - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Nečasova důchodová reforma

Do důchodu by měli Češi odcházet v 65 letech a povinné pojistné platit namísto 25 let 35. Návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase prošel Poslaneckou sněmovnou i přes tvrdou kritiku opozice a odborů minulý týden. Pokud jej odsouhlasí i senátoři a podepíše prezident Václav Klaus, začne platit od roku 2010.

Muži a ženy budou chodit do penze stejně, výjimka dřívějšího odchodu se nově dotkne jen žen se dvěma a více dětmi. Návrh znevýhodní vysokoškoláky, jejichž pomaturitní studium se nebude započítávat. Naopak pomůže lidem, kteří se nejméně patnáct starali o své postižené či bezmocné příbuzné, a kvůli tomu pracovali méně.

Minulý pátek vláda rovněž schválila snížení sociálního pojištění o 1,5 procenta.

Zpráva o zdravotnictví

Nezmění-li se financování zdravotnictví, tak na něj během několika desítek let nebudou peníze. Říká to zpráva vypracovaná odborníky v projektu Kulatý stůl o budoucnosti financování českého zdravotnictví. Podle této studie, která má být podkladem pro změny systému zdravotnictví, budeme v příštích letech rychle stárnout. „Stárnutí může vyvolat pnutí spočívající v tenčících se zdrojích a narůstajících výdajích,“ varuje zpráva, kterou zpracoval koordinátor projektu Ondřej Mátl. Projekt Kulatý stůl, posvěcený vládou, má na základě dialogu odborníků napříč politickými stranami narýsovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].