Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Kdo rozhoduje o tom, jak dlouho svítí na semaforu zelená?

Příslušné předpisy uvádějí nejen striktní meze, ale i doporučené hodnoty a postupy jako mantinely, ve kterých se smí projektant s ohledem na dopravní situaci konkrétního místa pohybovat.

Kdo a na základě jakých kritérií rozhoduje o době časového intervalu, kdy chodcům na světelně řízených přechodech svítí zelená? Existuje totiž řada přechodů, kde zdravý dospělý chodec, natož dítě nebo starý člověk, není ještě ani v polovině vozovky a na semaforu padne červená.

Zdena Kumprechtová-Formánková, Ostrava

Zeptali jsme se na odboru dopravy Magistrátu hl. m. Prahy a Magistrátu města Ostravy tiskových mluvčích Jiřího Wolfa a Andrey Vojkovské:

Funkci světelné signalizace, tedy i délku svícení jednotlivých signálů, navrhuje dopravní inženýr – projektant světelné signalizace na základě platných norem, zákonů a technických podmínek a vyjadřuje se k němu jak policie, tak příslušný silniční správní úřad. Městské úřady pak fungují jako kontrolor a schvalovací orgán.

Příslušné předpisy uvádějí nejen striktní meze, ale i doporučené hodnoty a postupy jako mantinely, ve kterých se smí projektant s ohledem na dopravní situaci konkrétního místa pohybovat. Například minimální délka zeleného signálu pro chodce je dána striktní normou harmonizovanou s EU a je stanovena na pět sekund. Interval zeleného světla, i když se během chůze přepíná na červenou, což je zajištěno nastavením bezpečnostních dob v signalizačním zařízení, by měl k bezpečnému přechodu na druhou stranu stačit.

Jeho délka se pak stanovuje s ohledem na šířku komunikace a měla by být zohledněna třeba i blízkost školního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].