Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Horko na Islandu

Pokud jste dodnes o Islandu věděli jen, že je to malý ostrov někde mezi Evropou a Severní Amerikou s drsnými přírodními podmínkami a vysokou životní úrovní, pak jste určitě nadprůměrně informovaní.

Pokud jste dodnes o Islandu věděli jen, že je to malý ostrov někde mezi Evropou a Severní Amerikou s drsnými přírodními podmínkami a vysokou životní úrovní, pak jste určitě nadprůměrně informovaní. Ačkoli jde o fascinující zemi s jedinečnou přírodou, historií i životním stylem, je to jen malý ostrov s počtem obyvatel nepřevyšujícím Ostravu. Ale když zprávy o takové zemi pronikly na titulní stránku Financial Times a okupovaly stránky týdeníku Time, jistě se tam musí dít něco hodně zajímavého.

Jen „další krize“

Finanční krize jsou léta vyhrazeny chudším nebo transformujícím se zemím, jako byly státy v jihovýchodní Asii, Turecko, Argentina nebo dnes pobaltské země. To, že finanční a ekonomický otřes postihl jednu z nejbohatších zemí Evropy, přitáhlo nemalou pozornost odborníků i médií.

Dynamická ekonomika Islandu je tak malá, že nemůže „produkovat“ stabilní ekonomická data. Jak žertem řekl jeden islandský ekonom: makroekonomickými čísly zahýbá i to, když se jeho otec rozhodne přistavět k domu garáž. A co teprve megastavby typu hliníkáren, které prosperují díky dostupné termální energii a vysoké poptávce po hliníku.

Kolísání ekonomického růstu mezi 0 a 10 procenty v této dekádě je pochopitelné a nevedlo by k potížím nynějšího rozsahu. Klíčovou roli v krizi hraje pád islandské koruny (skoro o polovinu proti euru a o více než čtvrtinu proti slábnoucímu dolaru), který vede k nárůstu inflace (nad 12 procent).…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].