Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Neurotik ve slušné formě

Allenovy nejnovější dva opusy – vražednická moralita Cassandra’s Dream (2007) a vztahová komedie Vicky Cristina Barcelona (2008) – se zatím v plánech zdejších distributorů neobjevují.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Reklama na Katalánsko. (Z filmu Vicky Cristina Barcelona) - Autor: IMDB • Autor: Respekt
Fotografie: Reklama na Katalánsko. (Z filmu Vicky Cristina Barcelona) - Autor: IMDB • Autor: Respekt

Je to vlastně paradox: vždycky stál tak trochu na okraji, a přitom ho všichni znají. „Nikdy jsem neměl početné publikum, nikdy jsem nevydělával hodně peněz, nikdy jsem se nepouštěl do kontroverzních témat a nevěnoval jsem pozornost soudobým módním trendům,“ shrnuje svou dráhu v čerstvě vydané knize rozhovorů Erika LaxeWoody Allen: Hovory o filmu.

Allen se stal emblémem neurotického intelektuála. Filmový naturščik se v branži pohybuje už přes čtyřicet let, a přestože zenitu své popularity dosáhl už někdy na konci sedmé dekády minulého století, neúnavně zásobuje diváky novými snímky průměrným tempem jeden film za rok. V posledních letech opustil New York a vydal se natáčet do evropských lokací. Je ve slušné formě. Škoda, že se o tom český divák prakticky nemá šanci přesvědčit.

Co Češi nevidí

Allenovy nejnovější dva opusy – vražednická moralita Cassandra’s Dream (2007) a vztahová komedie Vicky Cristina Barcelona (2008) – se zatím v plánech zdejších distributorů neobjevují. „Woodyho Allena mít nebudeme. Má to jednoduchý důvod – nedostala se k nám nabídka na jeho koupi,“ vysvětluje Adam Dvořák ze společnosti Bioscop, která do kin uvedla poslední dva v Česku promítané Allenovy filmy. V tuzemské nabídce by přitom pořád kvalitativně vyčnívaly.

Cassandra’s Dream je závěrečným dílem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].