Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dlouhá chapadla minulosti

Kladení otázek – objevování odpovědí. Taková je základní osa mistrně napsaného příběhu o hledání minulosti, kterou sám vyprávěč nepoznal, ale je jí přesto osudově určován.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Kladení otázek – objevování odpovědí. Taková je základní osa mistrně napsaného příběhu o hledání minulosti, kterou sám vyprávěč nepoznal, ale je jí přesto osudově určován. V románu Viditelný svět se hrdina skrze mozaiku rozličných lidských povah, osudů, napínavých i všedních událostí zvolna noří do temného labyrintu dějin i nevyzpytatelné lidské duše. Říká: „Nevím, jestli kdy byla doba, kdy jsem ten jejich příběh neznal. Byl tu odjakživa, jako světelný paprsek protínající místnost. Byl tu dřív než já. Když nadešel čas, prostě jsem jím prošel.“

Čechoameričan Mark Slouka (1958), autor románu The Visible World, který se na sklonku loňského roku ve Velké Británii dostal na špičku „best fiction books 2007“ a v překladu nyní vychází i u nás, se českému čtenáři představil již sbírkou povídek Ztracené jezero a románem Boží blázen. V rozhovoru pro deník Právo přiznal, že část nového románu je silně autobiografická.

New York a Praha

Podobně jako jeho hrdina i Slouka pochází z rodiny poúnorových exulantů ve Spojených státech, kde dodnes žije. K námětu jej inspiroval pobyt v Praze v roce 2003. Tehdy bydlel nedaleko kostela sv. Cyrila a Metoděje, v jehož katakombách se v roce 1942 ukrývali parašutisté po atentátu na Reinharda Heydricha. Při návštěvě těchto prostor si poprvé uvědomil, o jak velké hrdinství šlo.

Ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].