Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Volnost, rovnost, naděje a více angličtiny

ČSSD zveřejnila svůj „pozitivní program Naděje“ a vážně ohlásila odhodlání vést tuto zemi po příštích parlamentních volbách. A právě teď, ve chvíli, kdy je budoucnost koaličního kabinetu značně nejistá, nastává pravý čas pro získání orientace v tom, co nám socialisté nabízejí.

Trpělivost růže přináší. Alespoň těm, kdo čekali, až jim zdejší nejsilnější opoziční partaj představí svůj aktuální program. Sociální demokraté zatím odmítali vše, s čím vláda přišla. Zájemce o vysvětlení, jaká alternativa je na stole, byl většinou konfrontován s tichem, v lepším případě s ujištěním, že se na tom pracuje. To už ale neplatí: ČSSD zveřejnila svůj „pozitivní program Naděje“ a vážně ohlásila odhodlání vést tuto zemi po příštích parlamentních volbách. A právě teď, ve chvíli, kdy je budoucnost koaličního kabinetu značně nejistá, nastává pravý čas pro získání orientace v tom, co nám socialisté nabízejí.

Všechno do škol

Česká sociální demokracie se roky profilovala jako strana, která hájí především zájmy starých lidí, dělníků, sociálně slabých. A podle toho byl vždy postavený i její program. S heslem „zdroje tu jsou“ partaj slibovala a následně vždy i realizovala zvýšení nejrůznějších příspěvků od porodného přes pastelkovné a pohřebné až po rodičovský příspěvek. Vedle toho nabízela „bezplatné zdravotnictví a školství“. A štědrost se nosila i jinde: za často zmiňovanou zkratkou „zkvalitnění života občanů“ se skrývala především stavba předražených dálnic nebo budování velkých průmyslových zón.

Ne že by se to zásadně změnilo: program Naděje, představený počátkem tohoto měsíce, tohle všechno obsahuje. Socialisté přicházejí s „novou érou“ opoziční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].