Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Pondělí v Evropském parlamentu

Probouzím se na útulné posteli v hotelu a vychutnávám si ten klid. Obvykle mne budí nejmladší dítko dožadující se kojení, potom přiběhne druhé a třetí. Dnes je tomu ale jinak. Jsem tu sama a děti zůstaly s mužem v podhůří Jestřebích hor.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: archiv autora • Autor: Respekt
Autor fotografie: archiv autora • Autor: Respekt

Probouzím se na útulné posteli v hotelu a vychutnávám si ten klid. Obvykle mne budí nejmladší dítko dožadující se kojení, potom přiběhne druhé a třetí. Dnes je tomu ale jinak. Jsem tu sama a děti zůstaly s mužem v podhůří Jestřebích hor.

Jsme ubytováni ve vesničce Durrenbach poblíž Štrasburku. Všechny hotely přímo ve městě jsou plné, protože právě zasedá Evropský parlament na mimořádné schůzi. Za chvíli budeme její součástí i my, účastnice seminářů „Ženy i pro občanskou společnost“ občanského sdružení Žába na prameni. Cílem této akce je podpora rovných příležitostí a motivace žen účastnit se politiky a rozhodovacích procesů o věcech veřejných.

Ráno se spolu s ostatními přesunujeme autobusem do města. Okny téměř není vidět ven. Visí na nich decentní oblečení, které nám kancelář Evropského parlamentu doporučila na odpolední účast.

Jednání začínají odpoledne, a tak máme čas prohlédnout si město. Štrasburk leží na německo-francouzské hranici. Je to krásné univerzitní městečko s velkým říčním přístavem na řece Rýn. Právě tady vznikla francouzská hymna, kterou složil v roce 1792 voják toužící povzbudit ducha upadající francouzské armády.

Po návštěvě Rohanského paláce a katedrály Notre-Dame nás čeká plavba lodí po druhé štrasburské řece, Illu. Pak oběd, převlékání v autobuse, přicvaknutí jmenovek a zároveň propustek do parlamentních prostor. Českých poslanců je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].