Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Loučení se stvořitelem světa

Do literatury Zdeněk Urbánek vstoupil jako člen skupiny Nazí lidé. Po lyrizovaných prózách a knize esejů o básnících pak na sebe upozornil trojdílným románem Stvořitelé světa.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jaroslav Formánek - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jaroslav Formánek - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jaroslav Formánek

(1960) pobýval od roku 1989 dlouhou dobu ve Francii, odkud přispíval do Respektu komentáři o francouzské politice, nyní je stálým členem redakce. Je autorem prózy Dlouhá kakaová řasa (1993), povídek z 80. a 90. let Beze stop (2001) a románu Francouzský rok (2005). Jeho poslední kniha Na cestě vyšla letos. Z francouzštiny přeložil knihy Wilfrieda Martense První a druhá Evropa (1995) a Michela Winocka Historie extrémní pravice ve Francii (1998).

Slovo může spoutávat, likvidovat, klamat, ale taky osvobozovat, pokud okolní dění pojmenovává správně, nevyhýbá se pravdě. Bezpochyby to platí o všech oblastech života. V literární činnosti snad ale ještě víc, neboť ta stojí a padá především na slově, jež čtenáři přenáší autorovu osobní zkušenost či jeho svědectví o určité době, smyslu života.

Generace českých spisovatelů, básníků a překladatelů, kteří se začali prosazovat po 2. světové válce, byla z mnoha pohledů výjimečná. Jedna z jejich výlučností spočívala právě v tom, že mimo vnímavost, empatii, literární talent, tuto sílu pravdivého slova ctili a při psaní svých děl z ní vycházeli navzdory pro svobodu nepříznivým dobám nacistické okupace i komunismu, navzdory vábničkám mocných či naopak perzekuci, trestání, cílenému zastrašování.

Plejádu těchto osobností lze přiblížit například Kolářem, Zahradníčkem, Palivcem, Hančem, Ortenem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].