Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dávejte si pozor

Nakolik jsou platy evropských šéfů přehnané? Za posledních deset let šly rozhodně prudce nahoru, protože evropské firmy musely v globálním měřítku soutěžit o ty nejlepší talenty.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Konec zlatých časů? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Konec zlatých časů? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Na vrcholu kariéry ve francouzském stavebním gigantu Vinci měl předseda představenstva Antoine Zacharias plat několik milionů, štědrou penzi a opce na akcie v hodnotě 250 milionů eur. Do centrály Vinci jednou přišla francouzská finanční policie, aby prošetřila nákup nábytku do luxusního pařížského domu, který firma pořídila pro jeho potřeby. V roce 2006 byl Zacharias přinucen k odchodu a odnesl si velkorysé odstupné. S firmou se však soudil o 81 milionů eur, protože mu údajně znemožnila uplatnit některé opce na akcie. Tento ve Francii nechvalně známý případ byl uzavřen před třemi týdny, když soud rozhodl v jeho neprospěch.

Evropští šéfové by se měli mít na pozoru. I když výsledky mohou být vynikající – akcie Vinci za devět let Zachariasova působení v čele firmy stouply na devítinásobek a příjmy se více než ztrojnásobily na 26 miliard eur –, všeobecné mínění se zprudka otočilo proti vysokým platům. Jean-Claude Juncker, předseda skupiny ministrů financí Eurogroup, která působí v rámci Evropské komise, nedávno nazval nepřiměřeně vysoké platy „sociální pohromou“ a požadoval odpovídající zásah. Když francouzský ekonomický časopis L’Expansion spočítal, že platy francouzských šéfů v roce 2007 vzrostly o 58 procent, ministryně financí Christine Lagardeová to označila za „skandál“ a hrozila regulací. Vysoké platy také odsoudil francouzský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].