Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nenahráváme

Po sporech kolem pražské kulturní politiky a petici za odvolání šéfa Národní galerie se bouře nevyhnuly ani hudebnímu festivalu Pražské jaro. Česká filharmonie – naše nejprestižnější hudební těleso – na něm sice v minulých dnech hrála, ale žádný z jejích koncertů nesměl být nahráván ani přenášen rozhlasem nebo televizí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nemusí dostat nic. (Riedlbauch) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Nemusí dostat nic. (Riedlbauch) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Po sporech kolem pražské kulturní politiky a petici za odvolání šéfa Národní galerie se bouře nevyhnuly ani hudebnímu festivalu Pražské jaro. Česká filharmonie – naše nejprestižnější hudební těleso – na něm sice v minulých dnech hrála, ale žádný z jejích koncertů nesměl být nahráván ani přenášen rozhlasem nebo televizí. Rozhodli o tom hráči orchestru, kteří se od podzimu minulého roku nedohodli se svým generálním ředitelem na tom, kdo má být podle nového autorského zákona nadále vlastníkem autorských práv k nahrávkám.

Orchestr vzkázal: pokud se na pódiu během Pražského jara objeví mikrofon, nebudeme hrát. Přivolal si tím na svou hlavu ostrou kritiku. Poškozuje prý své dobré jméno, publikum i českou kulturu; hledí na mrzký peníz a nedbá na vyšší hodnoty. Bitva mezi hráči a vedením, kterému kryje záda ministerstvo kultury, vyvrcholila na počátku května dopisem, ve kterém sto ze sto šestnácti filharmoniků požadovalo odstoupení ředitele Václava Riedlbaucha. Svou nespokojenost s vedením a celkovým směřováním orchestru vyjádřila také umělecká rada filharmonie. Válka je v plném proudu a řešení v nedohlednu.

Na jedné straně se pracuje s pověstí filharmonie jako party kverulantů, která každého šéfa dřív nebo později odrovná, na druhé zase prosakují zprávy o nehospodárném nakládání ředitele s jemu svěřenými finančními prostředky a jeho funkcionářské minulosti.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].