Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Do cíle na karbonových nohou

V éře dopingových skandálů a nezakrytého byznysu vypadal ten poprask kolem Oscara Pistoriuse zpočátku jako hodně ostrá komedie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Od nešťastné lásky mezi nejsilnější chlapy. (Martin Biháry) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Od nešťastné lásky mezi nejsilnější chlapy. (Martin Biháry) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

V éře dopingových skandálů a nezakrytého byznysu vypadal ten poprask kolem Oscara Pistoriuse zpočátku jako hodně ostrá komedie. Když tenhle mladý beznohý sprinter začal svými výkony na protézách dotahovat špičku tělesně kompletních běžců, obvinila jej Mezinárodní atletická federace z užívání „nedovolené technické pomůcky“ – a ve jménu čistoty sportu mu zakázala účast na běžeckých závodech pro zdravé. Soud opírající se o speciální studie biomechaniky teď přinesl happy end; rozhodnutí bylo odvoláno. Oscar může balit kufry na letní olympiádu. Jeho příběh se stal inspirací pro zástupy handicapovaných lidí na celém světě. Zároveň vyvolal i otázku, proč handicapované hvězdy nevidíme na „našich“ závodištích častěji.

Slepec s činkou

Přípravy končí, nastává chvilka napjatého ticha. Ozve se startovní výkřik, borec napne svaly a činka se pomalu sune nad hlavu. Na okamžik balancuje na vzpažených rukou, vzpěrači se úsilím křiví tvář a nabíhají žíly. Následuje další povel, činka klouže zpět do stojanu na své místo. Je po všem. Lidé kolem pochvalně poplácávají vyčerpaného borce po zádech – vzpěrač Martin Biháry (35) právě zdvihl osobní rekord, dvě stě kilogramů. Oslavenec chce odpovědět přátelským stiskem, a jak tak chvilku rukama šátrá kolem sebe, poznává návštěvník pravý stav věcí: pan Biháry je prakticky slepý. Jsme v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].