Chutný recept, jak přežít válku
Geniálně jednoduchých vynálezů měla Elsie Widdowsonová na kontě víc. Když před osmi lety umírala, byla nejoceňovanější ženou-vědkyní v historii britského království.
Kdy byli Angličané nejzdravější? Odpověď možná překvapí, ale s jistým zjednodušením platí: za druhé světové války. Právě tehdy totiž dostala mladá vědkyně z Cambridge za úkol vymyslet, jak může národ přežít v izolaci a v omezených podmínkách domácího zemědělství. Po několika měsících experimentování předala ministrovi pro výživu prostý recept – stačí chléb, brambory a zelí, v nich je všechno potřebné. Geniálně jednoduchých vynálezů měla Elsie Widdowsonová na kontě víc. Když před osmi lety umírala, byla nejoceňovanější ženou-vědkyní v historii britského království.
Setkání nad hrnci
Někomu se prostě děti vyvedou. Manželé Widdowsonovi počátkem 20. století vycítili, že jejich dcery Eva a Elsie mají mimořádný talent a navzdory dobovým zvyklostem jim dopřáli ty nejlepší školy. Eva (později provdaná Craneová) vystudovala jadernou fyziku, ale stala se světově uznávanou odbornicí na chov a výzkum včel. A Elsie šla (coby teprve devátá žena v historii školy) studovat chemii na Imperial College v Londýně. Už během studií ji zaujalo složení jídla a doktorandskou práci tak sepsala o výživných vlastnostech jablek.
Pro dnešního člověka, na něhož se odevšad sypou informace o nutričních hodnotách a doporučení znalců zdravého životního stylu, je těžké si představit, že ještě před šedesáti lety společnost o výživě nevěděla prakticky nic. Elsie neznámé území…
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].