Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Chutný recept, jak přežít válku

Geniálně jednoduchých vynálezů měla Elsie Widdowsonová na kontě víc. Když před osmi lety umírala, byla nejoceňovanější ženou-vědkyní v historii britského království.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Někdo to rád jednoduché. (Elsie Widdowsonová) - Autor: MRC Human Nutrition Research • Autor: Respekt
Fotografie: Někdo to rád jednoduché. (Elsie Widdowsonová) - Autor: MRC Human Nutrition Research • Autor: Respekt

Kdy byli Angličané nejzdravější? Odpověď možná překvapí, ale s jistým zjednodušením platí: za druhé světové války. Právě tehdy totiž dostala mladá vědkyně z Cambridge za úkol vymyslet, jak může národ přežít v izolaci a v omezených podmínkách domácího zemědělství. Po několika měsících experimentování předala ministrovi pro výživu prostý recept – stačí chléb, brambory a zelí, v nich je všechno potřebné. Geniálně jednoduchých vynálezů měla Elsie Widdowsonová na kontě víc. Když před osmi lety umírala, byla nejoceňovanější ženou-vědkyní v historii britského království.

Setkání nad hrnci

Někomu se prostě děti vyvedou. Manželé Widdowsonovi počátkem 20. století vycítili, že jejich dcery Eva a Elsie mají mimořádný talent a navzdory dobovým zvyklostem jim dopřáli ty nejlepší školy. Eva (později provdaná Craneová) vystudovala jadernou fyziku, ale stala se světově uznávanou odbornicí na chov a výzkum včel. A Elsie šla (coby teprve devátá žena v historii školy) studovat chemii na Imperial College v Londýně. Už během studií ji zaujalo složení jídla a doktorandskou práci tak sepsala o výživných vlastnostech jablek.

Pro dnešního člověka, na něhož se odevšad sypou informace o nutričních hodnotách a doporučení znalců zdravého životního stylu, je těžké si představit, že ještě před šedesáti lety společnost o výživě nevěděla prakticky nic. Elsie neznámé území…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].