Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Vaše otázky

Mám dotaz týkající se státního svátku a jeho proplácení u zaměstnanců nepřetržitého provozu.

Mám dotaz týkající se státního svátku a jeho proplácení u zaměstnanců nepřetržitého provozu. Normální zaměstnanec si den státního svátku napíše do fondu pracovní doby a je mu proplacen. V nepřetržitém provozu není podle zákoníku práce nárok na proplacení státního svátku. Potud vše jasné. Pokud ale v den státního svátku nepracuji, neměl bych si podle mého názoru psát tento den do fondu pracovní doby, což ovšem můj zaměstnavatel dělá, takže nejen že nemám státní svátek proplacen jako ostatní zaměstnanci, ale ve skutečnosti ho musím ještě nadpracovat. Cítím se dvojnásobně poškozen. Jak by to tedy mělo být? Tento problém se týká například řady sester v nemocnicích, a vezmete-li si počet státních svátků v roce, je to suma aspoň ve výši poloviny měsíčního platu.

Jan Mašek, Brno

Zeptali jsme se mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Jiřího Sezemského:

Zaměstnanci nepřetržitého provozu mají zvláštní pracovní podmínky – obvyklým pracovním dnem pro ně může být kterýkoli den v týdnu a naopak dny odpočinku mohou připadnout na dny mimo víkendu. Takový zaměstnanec pracuje 37,5 hodiny týdně. Protože se při takovém pracovním režimu pracuje nepřetržitě, zaměstnavatel vypracuje předem harmonogram směn, a to bez ohledu na to, na který den připadne svátek. Svátek při tomto pracovním režimu (při rozvrhování směn) nehraje žádnou roli, do týdenní stanovené pracovní doby se samozřejmě započítává a zaměstnanec z rozvrhu směn v den svátku buď pracuje, nebo má volno. S tzv. „fondem pracovní doby“ to nemá nic společného.

Za této situace mohou pro zaměstnance odměňovaného platem nastat tři případy:

A) Zaměstnanec v den svátku odpracuje směnu a zaměstnavatel mu za práci ve svátek poskytne náhradní volno v rozsahu vykonané práce. Musí to udělat nejpozději do tří měsíců nebo v jiném dohodnutém termínu. Náhradní volno dostane zaměstnanec zaplaceno a započte se mu do stanovené pracovní doby jako doba odpracovaná.

B) Zaměstnanec v den svátku odpracuje směnu a zaměstnavatel se s ním může dohodnout, že místo náhradního volna mu za tuto práci zaplatí příplatek ve výši průměrného hodinového „svátečního“ výdělku. Doba se započte jako odpracovaná.

C) Ve sváteční den zaměstnanec nepracuje, protože je díky svátku omezen provoz. Směna mu tedy odpadla a doba, po kterou nepracoval, se posuzuje jako výkon práce, a započítává se do stanovené týdenní pracovní doby v příslušném týdnu jako odpracovaná.

Pokud je zaměstnanec odměňován mzdou, pak řešení daného problému rovněž upravuje zákoník práce (v § 115, § 348 odst. 1 písm. c a d). Problematiku vazby svátku a pracovní doby je nicméně nutné vždy hodnotit ve vazbě na zákoník práce, tedy na stanovenou týdenní pracovní dobu, nikoli ve vztahu k fondu pracovní doby v počtu dnů nebo hodin za kalendářní měsíc nebo k ročnímu fondu pracovní doby. Domníváte-li se, že váš zaměstnavatel porušuje pracovněprávní předpisy, pak požádejte místně příslušný inspektorát práce o prověření situace.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].