Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Smrtící polibek od profesorky

V porovnání třeba s českým prezidentem je totiž role německé hlavy státu natolik omezená, že jméno aktuálního „náčelníka“ všech Němců znají v zahraničí jenom opravdoví „političtí narkomani“. Skutečnost, ze se v květnu příštího roku bude volit nový německý prezident, tedy žádný důvod k vzrušení vlastně nepředstavuje.

Jak se jmenuje německý prezident? V českém vydání pořadu „Chcete být milionářem?“ by nad touto otázkou dlouho přemýšlela asi většina kandidátů. A není důvod se za váhání stydět. V porovnání třeba s českým prezidentem je totiž role německé hlavy státu natolik omezená, že jméno aktuálního „náčelníka“ všech Němců znají v zahraničí jenom opravdoví „političtí narkomani“. Skutečnost, ze se v květnu příštího roku bude volit nový německý prezident, tedy žádný důvod k vzrušení vlastně nepředstavuje.

Přesto ten, kdo v těchto dnech otevírá německé noviny, musí získat dojem, že tato volba je alespoň stejně důležitá jako souboj mezi Barackem Obamou a Johnem McCainem. A skutečně: volba příští hlavy SRN by se mohla ukázat jako osudová. V prudkých debatách, které média a politici mezi sebou nyní vedou, totiž nejde tolik o otázku, jestli nejvyšší státní funkci bude v příštích pěti letech zastávat současný prezident Horst Köhler (CDU) anebo jeho vyzývatelka Gesine Schwanová (SPD). Mnohem důležitější je, že nominací Schwanové SPD sama sebe připravila o šanci na slušný výsledek v příštích volbách do německého parlamentu. A tím se Německo čím dále tím více smýká do politické krize, která v mnohém připomíná to, co se už dvanáct let odehrává v Praze.

Chcete dřevo, nebo šarm?

Ještě před pár týdny všechno nasvědčovalo tomu, že prezidentské volby budou naprosto formální záležitost: do dubna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].