Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dr. Doul by se divil

Šéfové zdravotnictví vyhlásili přísnou finanční reformu a vedou tvrdý boj o peníze za každou návštěvu u lékaře. Proč je nezajímá miliarda, na kterou lze dosáhnout tak snadno a bez nákladů pro pacienty?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Marná smrt? (Doul) • Autor: Respekt
Fotografie: Marná smrt? (Doul) • Autor: Respekt

Jméno na jeho hrobě už dnes nezakrývají desítky svíček a čerstvých květin a v jeho ordinaci úřaduje nová lékařka. Ne že by na něj zdejší úplně zapomněli, ale tu událost zkrátka překryl čas. Přitom sebevražda známého prachatického lékaře Bohumíra Doula znamenala pro většinu místních před rokem doslova šok. Z médií se totiž dozvěděli, že si jejich oblíbený lékař sáhl na život poté, co kontroloři Všeobecné zdravotní pojišťovny objevili v jeho šanonech statisíce korun naúčtovaných za nikdy neprovedenou péči.

Ta dvojnásobně tragická zpráva s sebou nicméně nesla naději. Díky vzedmutým emocím totiž pojišťovna tehdy slíbila, že neprůhledné účty lékařů à la Doul, které nahrávají zmatkům a podvodům, konečně otevře veřejné kontrole. Uběhl téměř rok a nic se nestalo. Šéfové zdravotnictví vyhlásili přísnou finanční reformu a vedou tvrdý boj o peníze za každou návštěvu u lékaře. Proč je nezajímá miliarda, na kterou lze dosáhnout tak snadno a bez nákladů pro pacienty?

Vtáhneme vás do hry

Po sebevraždě doktora Doula se otevřela jedinečná šance rozetnout letitý problém: podvody některých lékařů s hlášením nikdy nevykonané práce pojišťovnám. Odhady říkají, že ročně se tak ve zdejším systému rozkrade nejmíň miliarda korun. Recept na léčbu je přitom známý a Doulova smrt ho opět důrazně připomněla. Stačilo by, aby pojišťovny každý rok posílaly svým klientům přehledný seznam léčby,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].