Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Dědictví mafiána Mrázka

Nežijeme v totalitní zemi a operativní policejní tým pracuje pod dohledem policejních šéfů i státních zástupců. Dokonce i důstojníci BIS, kteří s policejním týmem Kruh spolupracovali, podávali hlášení šéfům a některé informace z Krakatice týkající se Národního bezpečnostního úřadu se dostaly na pořad jednání poslaneckého výboru, který se na jejich podkladě zabýval možnou korupcí špiček NBÚ.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Chci tvoji hlavu... (Gross) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Chci tvoji hlavu... (Gross) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Ten muž má strach. „Už mi nevolejte, prosím. Po schůzce s vámi jsem našel ve schránce zlomenou tužku.“ Bývalý policista Karel Tichý bere ten mafiánský vzkaz opravdu vážně. Šest let byl jedním z šéfů týmu, který monitoroval styky politiků s velkými byznysmeny a úspěšně podnikajícími gangstery. Na jeho stole se scházely odposlechy, zprávy sledovačky, udání práskačů i tajně nasazených policistů, informace o někdejších, ale i dnešních politických špičkách. Třeba o tom, jak policie před pěti lety v bordelu Libuše Barkové odposlouchávala schůzku Stanislava GrosseVlastimila Tlustého.

Stovky podobných informací podle znalců obsahuje policejní spis s názvem Krakatice, který Tichý a jeho muži vedli. Desítky, možná stovky tisíc stránek, jejichž obsah údajně rozdával politické a mocenské karty za vlád sociální demokracie a ovlivňuje i současnou vládu.

Osudový zlom

Restaurace hotelu Olšanka na pražském Žižkově je ve slunečném květnovém dni opravdu nepřívětivá. Slunce pálí přes obrovská okna do velké místnosti, ve které sedí jen pár hostů. Komunističtí architekti si nelámali hlavu ani s elegancí, ani s praktičností. Přesto si muž, který sedí proti nám, přál schůzku právě zde.

Jeho jméno si dnes pamatují jen zasvěcenci. Bez Evžena Šírka by však Krakatice neexistovala. „Já vám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].