Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Chapadla Krakatice

Jméno Krakatice se pomalu začíná vrývat do paměti české veřejnosti.

Jméno Krakatice se pomalu začíná vrývat do paměti české veřejnosti. Název policejního svazku – koncem minulého desetiletí založeného na známého mafiána Františka Mrázka – vznikl v hlavách detektivů, kteří tehdy začali při pátrání sledovat dosud neznámý trend. Trend, který až mnohem později nazval šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice prorůstáním organizovaného zločinu do státní správy.

Respekt se v minulých týdnech věnoval pátrání po tom, kde Krakatice skončila a jaké policejní bohatství desítky tisíc stran toho svazku představují. Podle sdělení našich neoficiálních zdrojů je spis záznamem stýkání gangsterů a mafiánů s lobbisty, státními úředníky, různými vlivnými poradci politiků i politiky samotnými.

Informace, které máme k dispozici, zároveň dost silně přesvědčují, že spis Krakatice sloužil mocným jako studna kompromitujících materiálů. Nejen na konkurenční politiky, ale i na policisty, podnikatele, nebo dokonce soudce.

Touha využívat citlivé a tajné informace ve prospěch udržení moci a vyřazení konkurenta, ať už v politice, podnikání nebo třeba kariérním postupu ve státní správě, je stará, a neobjevujeme tedy žádnou novinku. Existence Krakatice nám dech nijak nevyrazí.

Přestože se zpráva o „Mrázkově“ spisu dostala na světlo. Dnes tušíme, že je důležitým záznamem jedné éry vládnutí. Éry opoziční smlouvy a následné koalice v čele se sociální demokracií. Jde o dobu, která je spojena s temnými obchody, předem domluvenými privatizacemi, neuvěřitelně předraženými státními zakázkami, politiky připravenými konzultovat své záměry s gangstery.

Podle našich informací je leccos z podrobností o těchto kšeftech v Krakatici zaznamenáno. Spis je dnes částečně rozkraden, ale přece jen se jeho podstatná část zachovala. Je načase, aby se veřejnost dozvěděla, co spis obsahuje. Samozřejmě, nejde o šmírování nějakých lechtivých informací, ale o zásadní sdělení, jak daleko prokazuje spis temnotu té politické doby. Je také záhodno, aby nám odpovědní lidé vysvětlili, kdo a jak informace ze spisu využíval, kdo a jak byl potrestán za možné zneužití údajů a jestli náhodou chapadla spisu Krakatice nezasahují do současné politiky.

Z různých náznaků se jeví, že ano. O to důležitější je, aby ministerstvo vnitra předložilo vyčerpávající zprávu o Krakatici. Možná to bude první krok, který by mohl veřejnost přesvědčit, že reforma policie a vůbec bezpečnostní strategie, prosazovaná Ivanem Langrem, jde správným směrem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2008 pod titulkem Chapadla Krakatice