Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Afričanky to vidí jinak

Chtěl jsem napsat knihu, ve které vyprávění Evropana a lidí z jiných kultur mají stejnou váhu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilija Trojanow - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Ilija Trojanow - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Narodil se v Bulharsku, ale vyrůstal v Keni a v Německu, kde studoval etnologii a práva. Několik let žil v indické Bombaji a v Jihoafrické republice, prošel pěšky Tanzanii. Cestovatel, spisovatel a překladatel Ilija Trojanow říká, že ho na výpravy žene „patologická“ zvědavost. „Neznámé může děsit, ale pro mě má až erotický náboj. Není to volba, ale povahový rys.“ Jeho knihy v Německu přitáhly statisíce čtenářů a jedna z nich, román Sběratel světů, právě vychází i v češtině.

Hrdinou románu Sběratel světů je slavný britský cestovatel sir Richard Francis Burton, který jako první běloch podnikl pouť do Mekky. Proč jste si vybral právě jeho příběh?

Chtěl jsem napsat knihu, ve které vyprávění Evropana a lidí z jiných kultur mají stejnou váhu. V evropské literatuře se to tak před Burtonem moc nedělo. „Domorodci“ v příbězích obvykle vystupují jako poznámky pod čarou, často v roli různých pomocníků, sluhů. Nejsou prostě moc vidět a jejich pohled na svět není roven bělošskému vypravěči a hrdinovi. Chtěl jsem napsat knížku, ve které tito němí lidé promluví, ve které vystoupí ze stínu, do něhož byli odsouzeni dřívějšími autory. Proto jsem potřeboval najít hrdinu, který se domorodcům přiblížil natolik, že i oni sami si vyprávěli a psali o něm příběhy.

Burton ale nebyl jediným citlivým dobrodruhem své doby.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].