Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ucpat díru v nádrži

Loni na podzim premiér Mirek Topolánek pověřil šéfa Akademie věd ČR Václava Pačese, aby sestavil tým expertů a společně připravili doporučení, kudy by se měla česká energetika v budoucnu ubírat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Topolánkova vláda má šanci vrátit debatě o energetice smysl

Uhlí, nebo jádro? Říká se, že takhle zní hamletovská otázka české energetiky. Buď rozšířit těžbu na severu Čech, nebo stavět nové Temelíny. Ani jedna volba přitom nevyvolává bůhvíjaké nadšení – je lepší bourat vesnice, nebo žít s rizikem katastrofy a neřešitelným problémem radioaktivního odpadu? Z hledání odpovědi českou společnost už delší dobu bolí hlava. V těchto dnech se ale objevila naděje, že existuje ještě jedno bezpečné a pohodlné řešení. A že se na něm dá dokonce zbohatnout.

Polovina vyletí komínem

Loni na podzim premiér Mirek Topolánek pověřil šéfa Akademie věd ČR Václava Pačese, aby sestavil tým expertů a společně připravili doporučení, kudy by se měla česká energetika v budoucnu ubírat. Komise se snažila vystupovat nestranně, ale v médiích se od počátku spekulovalo, že bude pod obrovským tlakem uhelných a jaderných lobbistů a beztak se nakonec musí přiklonit k jedné z variant. Předběžné zprávy dokládají, že hlavní překvapení bude jiné: komise navrhne klást důraz na energetické úspory.

Mezinárodní experti už delší dobu tvrdí, že právě zvýšení efektivnosti výroby a využívání energie se může stát jedním z nejvýznamnějších zdrojů v budoucnu. Ve špatně zateplených budovách, rozmařilých elektrospotřebičích, nedokonalých motorech aut i zastaralých elektrárenských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].