Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Televize budoucnosti je tu

Televize je v Česku s přehledem nejsilnější médium, průměrný člověk ji tu sleduje přibližně tři a čtvrt hodiny denně. Nová technologie má přitom jeho televizní gauč převrátit vzhůru nohama.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tu šanci nesmíme promarnit. (Přípravy na vysílání zpravodajské televize Z1) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Tu šanci nesmíme promarnit. (Přípravy na vysílání zpravodajské televize Z1) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Na první pohled to tak nevypadá, vstupní skleněné dveře zdobí jen nenápadná cedulka a vrátný si v rychlosti ani nevybaví, kde vlastně šéf té nové firmy sídlí. Právě tady, v útrobách novostavby v pražských Holešovicích se ale už během pár dnů pod hlavičkou „Z1“ otevře dlouho očekávaná kapitola českého mediálního éteru.

„Tohle ještě půjde do zdi, ale perfektní to být musí. Stejně jako kdyby to mělo vidět sto tisíc lidí,“ prohodí s viditelnou dávkou nervozity čtyřicetiletý Martin Mrnka, bývalá známá tvář televize Nova, a očima přelétne desítku blikajících obrazovek. Kolem něj v tu chvíli pobíhají reportéři a střihači, ale i zedníci s montérkami od vápna. Ani zeď, o které mluví ředitel historicky první celoplošné digitální televize v Česku, ještě není dobílená, v labyrintu chodeb a kanceláří se povalují kabely a kbelíky s barvou. Čtyřiadvacet hodin denně se ale tady v centrále zpravodajské televize Z1 pracuje na tom, aby se do začátku června všechno stihlo. Jedna z posledních generálek – zkouška hlavní zpravodajské relace – žene atmosféru ve studiích k bodu varu.

„Zprávy poběží každou celou hodinu, plánujeme pět různých diskusních pořadů denně, každý den od osmi dokument BBC nebo jiné prestižní evropské značky,“ vypočítává Mrnka strategii, se kterou se chce pustit do boje o přízeň televizních diváků.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].