Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Bůh trýzně?

Žijeme ve světě stvořeném Bohem všemohoucím, vševědoucím a veskrze dobrým? Křesťané se domnívají, že ano. Přesto se každý den střetáváme s pádným důvodem k pochybnosti: ve světě existuje obrovské množství bolesti a utrpení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Peter Singer - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Peter Singer - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Peter Singer

(1946) je profesorem bioetiky na Princetonské univerzitě a profesorem laureátem na Melbournské univerzitě. Napsal mimo jiné knihy How Are We to Live? (Jak máme žít?) a Writings on an Ethical Life (Stati o etickém životě).

Žijeme ve světě stvořeném Bohem všemohoucím, vševědoucím a veskrze dobrým? Křesťané se domnívají, že ano. Přesto se každý den střetáváme s pádným důvodem k pochybnosti: ve světě existuje obrovské množství bolesti a utrpení. Je-li Bůh vševědoucí, ví o tom; je-li všemohoucí, mohl vytvořit svět, kde by tolik trýzně nebylo; a kdyby byl veskrze dobrý, byl by tak učinil.

Křesťané obvykle odvětí, že Bůh nás obdařil svobodnou vůlí, a tudíž není zodpovědný za zlo, které pácháme. Tato odpověď však nedokáže vysvětlit utrpení těch, kdo utonou při záplavách, zaživa uhoří při lesních požárech způsobených bleskem anebo zahynou hlady či žízní během období sucha.

Křesťané se toto utrpení občas snaží vysvětlit prohlášením, že všichni lidé jsou hříšníci, a tak si svůj úděl, třeba i děsivý, zaslouží. Ale u nemluvňat a malých dětí se zdá nemožné, aby si trpět a zemřít zasloužily.

Někteří křesťané tedy tvrdí, že jsme všichni zdědili prvotní hřích spáchaný Evou, která se vzepřela Božímu příkazu nejíst ze stromu poznání. To je natřikrát odpudivá představa, neboť z ní plyne, že poznání je špatné, že největším hříchem je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].