Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Srbský paradox

Srbské volby přinesly až překvapivě razantní vítězství umírněné Demokratické strany prezidenta Borise Tadiće.

Na Balkáně se snad právě vyčerpává cyklus nacionalistické mobilizace a nastává šance pro něco jiného

Srbské volby přinesly až překvapivě razantní vítězství umírněné Demokratické strany prezidenta Borise Tadiće (38 %), dále porážku krajně nacionalistické Radikální strany (29 %) a hlavně trpkou prohru strany dosavadního premiéra Vojislava Koštunici, který volby vyprovokoval. Prezident Tadić i (slovinské) předsednictví EU hlásí, že „Srbsko je na cestě do Evropy“. Dříve, než se spokojíme s tímto příznivým závěrem, je na místě rychlé ohlédnutí za volbami, které nabízejí směsici paradoxu, poučení a ironie.

Paradox srbských voleb je následující: po vyhlášení nezávislosti Kosova v polovině února vyprovokoval premiér Koštunica nové volby s jasným úmyslem využít či zneužít situace pro posílení své pozice v nové vládě a na srbské politické scéně. To, že se tento představitel konzervativního nacionalismu přepočítal a utrpěl jasnou porážku, by se mohlo jevit jako „morálně zasloužené“ ukončení politické kariéry jednoho intelektuála, který zabloudil do politiky: místo aby se po roce 2000 stal symbolem rozchodu s nacionalismem svého předchůdce Slobodana Miloševiće, stal se jeho následovníkem.

Výsledky voleb však automaticky nezaručují jistotu v tom, kdo bude vládnout. Vítězná strana prezidenta Tadiće se sice bude snažit sestavit koalici, ale kromě malé Liberální strany postrádá silného spojence. Vůdcové Radikální strany proto volají po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].