Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Víme, co tě čeká

Analýzy DNA se mají stát hlavní policejní zbraní v boji proti kriminalitě, takže si české úřady získávání vzorků vynucují i násilím. Poslední dobou však přicházejí zprávy, že metoda zase nemusí být tak všemocná, jak se soudí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Násilné odběry? Praxe si to žádá. (Ředitel Vančo – vlevo) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Násilné odběry? Praxe si to žádá. (Ředitel Vančo – vlevo) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Analýzy DNA se mají stát hlavní policejní zbraní v boji proti kriminalitě, takže si české úřady získávání vzorků vynucují i násilím. Poslední dobou však přicházejí zprávy, že metoda zase nemusí být tak všemocná, jak se soudí. Natvrdo řečeno, že se tajemství dvojité šroubovice dá nejen využít, ale i zneužít. Úřad pro ochranu osobních údajů dokonce hlásí, že databáze DNA představuje největší hrozbu pro lidské soukromí. Přitom zvláštní zákon na nakládání s ním neexistuje a ani se nechystá. Navíc tento týden se v Česku prvně představí firma, která lidem nabízí předpověď jejich budoucích nemocí.

Na zem a otevřít pusu

Kdo tehdy neseděl, vůbec si té revoluce nevšiml. Ale desítky tisíc lidí pobývajících od té doby za mřížemi českých věznic kvůli násilným trestným činům ji poznaly opravdu zblízka: každému z nich vjel do úst malý kartáček a sebral sliny. Česko v roce 2001 totiž získalo jako první východoevropská země ze Spojených států program umožňující analýzu a uložení informací z DNA. A úřady začaly odebírat vzorky zdejším vězňům. Kdo nechce dát dobrovolně, toho policisté povalí na zem a vypáčí mu ústa.

„U zločinců je 40 až 60procentní pravděpodobnost, že se trestného činu dopustí znovu,“ vysvětluje výhody databáze DNA ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR Emil Vančo. Podle něj praxe ukázala, že je třeba provádět ji i takto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].