Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Svatý Landa na Zlatém draku

Píseň Daniela Landy spolu s jeho dalšími skladbami na podzim nejspíš zazní na prknech brněnského Národního divadla. V překvapivém spojení Landy s touto institucí je jistě kus ironie: kdo jiný by měl zpívat na pódiu Národního divadla než muž, který se už dvacet let tak výrazně fixuje na ideu národa?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ač jsem blb, tak cítím, jak se vlna vzdouvá. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Ač jsem blb, tak cítím, jak se vlna vzdouvá. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

„Možná je to tak, možná to jsou drby./ Zachytily vrby, že se zjevil Zlatý drak.“ Žádný drb to není. Tahle píseň Daniela Landy spolu s jeho dalšími skladbami na podzim nejspíš zazní na prknech brněnského Národního divadla. V překvapivém spojení Landy s touto institucí je jistě kus ironie: kdo jiný by měl zpívat na pódiu Národního divadla než muž, který se už dvacet let tak výrazně fixuje na ideu národa? Na druhou stranu: není Landova skinheadská minulost něčím, co ho z pódia takto reprezentativní instituce automaticky vylučuje?

Žádná samozřejmost

Během posledního měsíce se v Brně kolem Landova chystaného hudebního dramatu Zlatý drak vytvořila celá kauza. Vše začalo otevřeným dopisem zastupitelky Zuzany Brázdové řediteli divadla Danielu Dvořákovi, v němž Landovo působení označila za velmi kontroverzní. Získala podporu několika kolegů ze sdružení Jiřího Zlatušky Brno 2006 a několika zastupitelů ze Strany zelených, její dopis však kromě desítek vulgárních e-mailů žádný efekt nepřinesl. Dvořák před zastupiteli vystoupil a prohlásil, že je podle něj všechno v pořádku.

Podle šéfa činohry není Landa jen vynikajícím hercem a hudebníkem, ale hlavně duchovní osobností.O několik dní později se proti Landovi ohradil hudebník a fyzický básník Petr Váša. Na internetu vyvěsil prohlášení s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].